![W tym roku zaprosiliśmy do udziału w szalenie praktycznej dyskusji o produkcji świń naszych ekspertów z rubryki Zootechnik radzi.<br>
Partnerem tej sesji była firma Axiom. Był to jeden z punktów programu, który najbardziej przypadł do gustu uczestnikom.](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/13/o_539537_1280.webp)
Zdaniem praktyka zarobaczenie u trzody chlewnej jest niedocenianym problemem. Większość hodowców , ale również lekarzy weterynarii skupia się na szczepieniach przeciw mykoplazmozie, PRRS, czy też cirkowirozie. Natomiast prawidłowe, a co najważniejsze skuteczne odrobaczanie stada czasem umyka uwadze. Lekarz zaznacza, że choroba częściej występuje w chlewniach tradycyjnych, ściołowych niż w nowoczesnych na rusztach.
– Spośród pasożytów wewnętrznych w praktyce najczęściej spotykamy glistnicę, nicienie guzkowate, włosogłówki oraz węgorzycę. Z pasożytów bytujących na zewnątrz ciała świń zazwyczaj obserwować można świerzb i wszy świńskie – mówi Szul. Lekarz uważa, że aby zdawać sobie sprawę z rangi problemu zarobaczenia zwierząt i prawidłowego odrobaczania trzeba wiedzieć, że dorosła samica glisty świńskiej składa od 250 tys. do 1 mln jaj dziennie!
Już w listopadowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" przeczytacie Państwo zalecenia odnośnie prawidłowego odrobaczania wszystkich grup technologicznych świń. Zapraszamy do lektury. aku