StoryEditor

Zwalcz robaczycę w chlewni

Czy wiesz, że nawet 90% świń może mieć robaki? Zarobaczenie trzody chlewnej jest wciąż poważnym problemem w polskich chlewniach.
24.10.2017., 10:10h
Robaczyca obniża parametry produkcyjne stada, chociażby poprzez niższe o nawet 20% przyrosty masy ciała świń oraz gorsze wykorzystanie paszy – uważa lekarz weterynarii Grzegorz Szul ze Śmigla w Wielkopolsce. 

Zdaniem praktyka zarobaczenie u trzody chlewnej jest niedocenianym problemem. Większość hodowców , ale również lekarzy weterynarii skupia się na szczepieniach przeciw mykoplazmozie, PRRS, czy też cirkowirozie. Natomiast prawidłowe, a co najważniejsze skuteczne odrobaczanie stada czasem umyka uwadze. Lekarz zaznacza, że choroba częściej występuje w chlewniach tradycyjnych, ściołowych niż w nowoczesnych na rusztach. 

– Spośród pasożytów wewnętrznych w praktyce najczęściej spotykamy glistnicę, nicienie guzkowate, włosogłówki oraz węgorzycę. Z pasożytów bytujących na zewnątrz ciała świń zazwyczaj obserwować można świerzb i wszy świńskie – mówi Szul. Lekarz uważa, że aby zdawać sobie sprawę z rangi problemu zarobaczenia zwierząt i prawidłowego odrobaczania trzeba wiedzieć, że dorosła samica glisty świńskiej składa od 250 tys. do 1 mln jaj dziennie!

Już w listopadowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" przeczytacie Państwo zalecenia odnośnie prawidłowego odrobaczania wszystkich grup technologicznych świń.  Zapraszamy do lektury.   aku
Anna Kurek
Autor Artykułu:Anna Kurek

redaktor „top agrar Polska”, zootechnik, specjalistka w zakresie hodowli trzody chlewnej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. grudzień 2024 20:21