
Zdaniem praktyka zarobaczenie u trzody chlewnej jest niedocenianym problemem. Większość hodowców , ale również lekarzy weterynarii skupia się na szczepieniach przeciw mykoplazmozie, PRRS, czy też cirkowirozie. Natomiast prawidłowe, a co najważniejsze skuteczne odrobaczanie stada czasem umyka uwadze. Lekarz zaznacza, że choroba częściej występuje w chlewniach tradycyjnych, ściołowych niż w nowoczesnych na rusztach.
– Spośród pasożytów wewnętrznych w praktyce najczęściej spotykamy glistnicę, nicienie guzkowate, włosogłówki oraz węgorzycę. Z pasożytów bytujących na zewnątrz ciała świń zazwyczaj obserwować można świerzb i wszy świńskie – mówi Szul. Lekarz uważa, że aby zdawać sobie sprawę z rangi problemu zarobaczenia zwierząt i prawidłowego odrobaczania trzeba wiedzieć, że dorosła samica glisty świńskiej składa od 250 tys. do 1 mln jaj dziennie!
Już w listopadowym wydaniu programu specjalnego "top świnie" przeczytacie Państwo zalecenia odnośnie prawidłowego odrobaczania wszystkich grup technologicznych świń. Zapraszamy do lektury. aku