StoryEditor

Związkowcy postulują o ograniczenie uboju gospodarczego świń

Mięso z uboju gospodarczego przeprowadzanego na terenach ASF trafia nielegalnie na rynek, a wraz z nim zwiększa się ryzyko rozpowszechniania wirusa ASF na inne rejony kraju, nawet na duże odległości. 
10.07.2018., 10:07h
Krajowy Związek Producentów i Pracodawców Trzody Chlewnej od wielu miesięcy postuluje o ograniczenie uboju gospodarczego w strefach występowania wirusa ASF. 
Związkowcy zaznaczają, że mięso pochodzące z uboju gospodarczego przeprowadzanego na terenie występowania afrykańskiego pomoru świń nie zawsze jest wykorzystywane jedynie na potrzeby własne, a często trafia do obrotu. 

Mięso i wyroby wieprzowe trafiają na rynek bez nadzoru weterynaryjnego, żadnej kontroli i badań, a tym samym wraz z nim na duże odległości może wędrować wirus ASF. 

Związek Producentów i Pracodawców Trzody Chlewnej postuluje przede wszystkim o to, aby ograniczyć ubój gospodarczy i prowadzić go tylko w zarejestrowanych rzeźniach, tak aby do obrotu nie trafiało potencjalnie zagrożone mięso z terenów ASF. 
dkol/ kzp-ptch.pl
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 17:00