Szczególnie w tak trudnym okresie, producenci chcąc wyróżnić swoją produkcję, szukają możliwości budowania przewagi konkurencyjnej. Szansą na wyróżnienie się na rynku może być certyfikacja w Systemie QAFP - krajowym systemie jakości żywności. Zwłaszcza, że od kilku lat obserwujemy wzrost świadomości i wiedzy wśród konsumentów, którzy zwracają uwagę na jakość kupowanego mięsa, poszukują produktów wiarygodnych, sprawdzonych pod względem pochodzenia i o potwierdzonym wysokim dobrostanie zwierząt.
Do 3 grudnia br. w terenowych oddziałach Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa producenci świń będący aktualnie uczestnikami Systemu QAFP, bądź ubiegający się o przystąpienie do Systemu, mogą składać wnioski o zwrot kosztów poniesionych na certyfikację. Nabór organizowany jest w ramach działania 3 „Systemy jakości produktów rolnych i środków spożywczych”, poddziałanie 3.1 „Wsparcie na przystępowanie do systemów jakości” objętego Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020
Według Administratora Systemu -
Dodatkowo producenci trzody chlewnej biorący udział w Systemie QAFP oferują powtarzalny produkt wysokiej jakości, który jest pożądany na rynku.
Wszystkie wymogi wpływające na wyższą jakość żywca wieprzowego w Systemie QAFP są szczegółowo opisane w zeszycie branżowym “Kulinarne mięso wieprzowe” dostępnym na stronie: www.qafp.pl. System integruje kolejne ogniwa łańcucha produkcyjnego zaczynając od hodowli, żywienia i warunków chowu zwierząt przez transport, ubój, rozbiór, przetwórstwo i pakowanie, a na transporcie i sprzedaży produktu finalnego kończąc.
W Systemie QAFP praca nad kształtowaniem wysokiej jakości mięsa rozpoczyna się już w gospodarstwie u hodowcy i obejmuje 3 główne filary:
GENETYKĘ
Trzoda chlewna przyjęta do tuczu powinna spełniać poniższe warunki:
1. – Warchlaki przyjęte do tuczu powinny pochodzić z krzyżowania towarowego – dwurasowego i/lub trzyrasowego (szczegóły znajdują się w zeszycie branżowym „Kulinarne mięso wieprzowe” dostępnym na stronie www.qafp.pl).
2. – Zwierzęta muszą posiadać świadectwa pochodzenia i być wolne od recesywnych genów RYR1T oraz RN-.
ŻYWIENIE
Na 3 tygodnie przed odstawieniem świń do ubojni obowiązuje zakaz stosowania w paszach:
Ø – mączek rybnych
Ø – wywarów gorzelnianych
Ø – serwatki
– i ograniczenie śruty kukurydzianej i makuchów rzepakowych.
System zakazuje stosowania w żywieniu antybiotyków, hormonów i stymulatorów wzrostu oraz określa zakończenie tuczu przy osiągnięciu masy ciała na poziomie 95-135 kg.
DOBROSTAN
Hodowla świń w systemie QAFP gwarantuje zapewnienie najwyższych standardów dobrostanu zwierząt. Gospodarstwa znajdują się pod stałym nadzorem lekarza weterynarii.
Na każdym etapie chowu i transportu ogranicza się stres i przemęczenie zwierząt. W Systemie QAFP określono szczegółowo parametry mikroklimatyczne w chlewni dt. m.in. zakresu temperatur, poziomu hałasu, natężenia światła oraz poziomu stężenia gazów.
Producentów zainteresowanych certyfikacją w Systemie QAFP zapraszamy do kontaktu z Administratorem Systemu - Unią Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego.