StoryEditor

Sianokiszonka w praktyce

Pokaz zbioru zielonek połączony z prelekcjami na temat przygotowywania paszy zaprezentowała firma Lely w Łaszczynie k. Rawicza.
20.05.2015., 15:05h

Jako pierwsze do akacji na polu pokazowym wkroczyły kosiarki Splendimo. Kombinacja czołowej 320F i bocznej kosiarki 280M za jednym przejazdem ścina pas trawy o szerokości 6 m. W charakterystycznej belce tnącej zastosowano bezpośredni napęd dysków za pomocą sześciokątnego wałka. Ogranicza to liczbę elementów maszyny biorących udział w przekazywaniu napędu. Tylne kosiarki dostępne są w zakresie od 2,8 do 3,6 m. Czołowa 320F o szerokości 3,2 m jest największą maszyną z serii i wymaga zasilania WOM z prędkością 1000 obr./min.

Największą szerokość roboczą z prezentowanych zestawów miał przetrząsacz Lotus 1020. Osiem wirników, wyposażonych w 7 ramion rozrzuca ścięty materiał na szerokości 10,2 m. W Lotusie uwagę zwracają palce w kształcie haków, zaczepione za pomocą specjalnych uchwytów. Podczas pracy przy granicy pól warto wykorzystać możliwość zmiany ustawienia zębów, dzięki czemu zielonka nie jest rozrzucana poza pole.

Dwuwirnikowa zgrabiarka Lely Hibiscus 815 CD Vario z możliwością formowania pokosu pośrodku maszyny pracuje z maksymalną szerokością 7,95 m. Na wirniku zastosowano 11 ramion, a za dokładne prowadzenie po polu odpowiada wózek z sześcioma kołami. Na czas transportu zgrabiarka jest składana, a jej wysokość nie przekracza 3,9 m.

Zbiór zielonki przeprowadzono za pomocą prasy Lely Welger RP 445, prasoowijarki z serii RPC 245 Tornado, jednak z największym zainteresowaniem licznie zgromadzonych hodowców bydła spotkała się praca przyczepy silosowej Tigo, oznaczonej symbolem PR 45 D. Maszyna o pojemności 45 m3 wyposażona jest w wychylaną przednią ścianę, która odpowiada za zagęszczenie zbieranego materiału. Na zakończenie zademonstrowano samozaładowczą owijarkę Attis z możliwością owijania bel o średnicy do 1,3 m i masie do 1000 kg. Wszystkie maszyny współpracowały z ciągnikami McCormick, dostarczonymi przez firmę Romanowski. Istotną częścią spotkania z rolnikami były prelekcje na temat jakości przygotowywanej kiszonki i metod jej uzyskania.  beb

Fot. Beba

Jan Beba
Autor Artykułu:Jan Bebaredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. listopad 2024 11:52