Słoma cennym źródłem ciepła
Słoma wykorzystywana jest w rolnictwie przede wszystkim jako materiał ściółkowy, składnik w żywieniu zwierząt oraz cenny nawóz organiczny w postaci pociętej sieczki na polu. Jej znaczenie na przestrzeni ostatnich lat jednak mocno uległo zmianie. Niegdyś mało doceniany surowiec stał się teraz niemal skarbem w gospodarstwie. Powodów jest wiele, przede wszystkim olbrzymie podwyżki cen nawozów, pojawiająca się coraz częściej susza, a także rosnące z roku na rok koszty energii. Pozostawienie słomy na polu to jedna z możliwości dbania o żyzność gleby. Dobrze wymieszane resztki pożniwne to też skuteczniejsze zatrzymanie wody w glebie, której ostatnio tak bardzo brakuje.
Gospodarstwa z produkcją mieszaną często oferują obornik za słomę. Najczęstszy przelicznik to jedna tona słomy za trzy, a nawet cztery tony obornika. Dużo gospodarstw decyduje się także na bezpośrednią sprzedaż swojego surowca. Za tonę słomy sprasowanej w belach w tym roku, w zależności od regionu Polski, musimy zapłacić w granicach 150 do nawet 350 zł.
Ogrzewanie domu i gospodarstwa słomą
Inną możliwością zagospodarowania słomy ...