
Zaprawianie nasion to w Polsce zabieg robiony w większości przypadków po gospodarsku. Świadczy o tym niewielki, kilkunastoprocentowy wskaźnik wykorzystania nasion kwalifikowanych. Zaufanie do jakości tej czynności można mieć, jeżeli wykonuje się go za pomocą zaprawiarek. Jeżeli jednak czynność wykonuje się w betoniarce, a co gorsza, bezpośrednio w skrzyni siewnika, to można mieć obawy nie tylko o jakość zaprawienia, ale także o ryzyko uszkodzenia siewek w wyniku przedawkowania substancji czynnej.
Cechy nasion ważne dla jakości zaprawiania
Drugi ważny element zaprawiania to jakość nasion czy ziarna siewnego. Wysiewane w ramach odstępstwa rolnego odmiany powinny cechować się kilkoma ważnymi cechami. Są to m.in.:
- wysoki stopień odsiewu;
- brak domieszek innych odmian, gatunków (chyba że siejemy mieszankę, ale i tak składniki takiej lepiej zaprawiać oddzielnie);
- brak nasion chwastów;
- brak nasion/ziarniaków uszkodzonych, popękanych, pogryzionych przez szkodniki, ich połówek i spleśniałych;
- nasiona i ziarno wyrównane pod względem wielkości;
- jak najmniejsza ilość pyłu.
Zobacz także: Od jakich prac polowych na wiosnę zaczynają rolnicy?...