W bawarskim mieście Straubing (Niemcy) przetwarzana będzie soja wolna od GMO produkowana w ramach europejskiego programu „Soja–Dunaj”.
– Możliwość przetwarzania w tym miejscu soi, pozwala nam odpowiedzieć na rosnące zapotrzebowanie europejskiego rynku – zwłaszcza w Niemczech, Austrii i Szwajcarii – na śrutę sojową wolną od GMO. Możemy także elastycznie reagować na potrzeby rynku poprzez dodatkową linię technologiczną – powiedział Rene van der Poel, dyrektor ADM w Straubing.
Projekt „Soja-Dunaj” to inicjatywa łącząca m.in. leżące nad Dunajem państwa, które zdecydowały się rozpocząć u siebie uprawę soi wolnej od genetycznych modyfikacji. W regionie Dunaju (z wyjątkiem Ukrainy), obszary soi od 2012 do 2015 roku zwiększył się niemal dwukrotnie, do około 950 tysięcy hektarów. Przy optymalnym roku oznaczałoby to zbiory na poziomie ok. 3 mln ton. Jednak przy słabym sezonie, jak ten miniony, zbiory soi wyniosły w tym regionie około 2,2 mln ton.
mwal
Źródło: agrarheute.de