StoryEditor

Bakterie stworzą nawóz

Nawozy sztuczne, będące podstawą dzisiejszego rolnictwa, dla wielu rolników z najbiedniejszych regionów świata są nieosiągalne, przede wszystkim ze względu na wysoką cenę.
24.10.2017., 15:10h
Wkrótce jednak może się to zmienić, bowiem z pomocą przychodzą kalifornijscy naukowcy, którzy wyizolowali bakterie zdolne do przetwarzania azotu atmosferycznego bezpośrednio do form dostępnych dla roślin.

Zdolność do wytworzenia azotu dostępnego dla roślin ma bakteria Xanthobacter autotophicus, która może dzięki specjalnemu białku rozkładać cząsteczki azotu atmosferycznego i po połączeniu z wodorem utworzyć amoniak. Wodór potrzebny do produkcji amoniaku pochodzi z samych bakterii, które magazynują go wcześniej w postaci bioplastiku (ten produkują m.in. z dwutlenku węgla i wodoru pochodzącego z wody, która podczas procesu ich namnażania jest rozdzielana na tlen i wodór). Wielokrotne doświadczenia z rzodkiewką wykazały, że rośliny, którym do podłoża dodano wraz z wodą bakterie, wydały korzenie 1,5 raza większe niż rośliny rosnące w obiekcie kontrolnym bez bakterii.

jd, fot. Daleszyński
Jacek Daleszyński
Autor Artykułu:Jacek Daleszyński

redaktor top agrar Polska, specjalista w zakresie uprawy roślin.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
23. grudzień 2024 03:19