Wkrótce jednak może się to zmienić, bowiem z pomocą przychodzą kalifornijscy naukowcy, którzy wyizolowali bakterie zdolne do przetwarzania azotu atmosferycznego bezpośrednio do form dostępnych dla roślin.
Zdolność do wytworzenia azotu dostępnego dla roślin ma bakteria Xanthobacter autotophicus, która może dzięki specjalnemu białku rozkładać cząsteczki azotu atmosferycznego i po połączeniu z wodorem utworzyć amoniak. Wodór potrzebny do produkcji amoniaku pochodzi z samych bakterii, które magazynują go wcześniej w postaci bioplastiku (ten produkują m.in. z dwutlenku węgla i wodoru pochodzącego z wody, która podczas procesu ich namnażania jest rozdzielana na tlen i wodór). Wielokrotne doświadczenia z rzodkiewką wykazały, że rośliny, którym do podłoża dodano wraz z wodą bakterie, wydały korzenie 1,5 raza większe niż rośliny rosnące w obiekcie kontrolnym bez bakterii.
jd, fot. Daleszyński
StoryEditor
Bakterie stworzą nawóz
Nawozy sztuczne, będące podstawą dzisiejszego rolnictwa, dla wielu rolników z najbiedniejszych regionów świata są nieosiągalne, przede wszystkim ze względu na wysoką cenę.