Ostatnich kilka sezonów, zwłaszcza 2011/12 i 2015/16 bardzo mocno zweryfikowały ich potencjał zimotrwałości. Dla utwierdzenia rolników w trafności podjętej decyzji przy wyborze odmiany do siewu w gospodarstwie, prezentujemy najnowsze wyniki tej cechy przygotowane przez Centralny Ośrodek Badania Odmian Roślin Uprawnych (COBORU – patrz tabela poniżej).
Uniwersalność i obiektywność tych informacji jest bardzo duża, gdyż wyniki pochodzą z doświadczeń poletkowych rozlokowanych na terenie całego kraju. Badania te prowadzone są ponadto na podstawie standardowych metodyk, adekwatnych do europejskiego systemu oceny odmian. bie
Fot. Sierszeńska
Tab. 1. Przezimowanie odmian pszenicy zwyczajnej w sezonie 2015/2016*
Lp. |
Odmiany |
Zimotrwałość (skala 9o) |
Procent martwych roślin |
Liczba doświadczeń |
||
2015/2016 |
2011/2012 |
2015/2016 |
2011/2012 |
|||
|
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
|
Wzorzec |
– |
26 |
62 |
35 |
46 |
|
elitarne chlebowe (grupa E) |
|||||
1 |
Astoria |
3 |
37 |
59 |
21 |
(9) |
|
jakościowe chlebowe (grupa A) |
|||||
2 |
Hondia |
5,5 |
10 |
42 |
33 |
(9) |
3 |
Arkadia |
6 |
12 |
32 |
31 |
44 |
4 |
Ostroga o/ |
6 |
1... |