![544488](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/15/o_544488_1280.webp)
Po 3 intensywnych dniach wykładów, zaprezentowaniu kilkuset posterów i wyników doświadczeń z całego świata, widać wyraźnie, że zmienia się podejście do rzepaku. Postrzegany jest już nie tylko jako roślina oleista, ale także jako cenna roślina białkowa. I to właśnie nad polepszeniem jakości pozyskiwanego z niego tłuszczu oraz białka pracują hodowcy na całym świecie.
Z jednej strony celem jest poprawa korelacji stosunku zawartości tłuszczu do białka w nasionach rzepaku. Z drugiej także naukowcy pracują nad polepszeniem jakości oleju, który jest wykorzystywany w diecie ludzi, ale także jakości śruty, którą skarmia się zwierzęta. Nasiona rzepaku zawierają 21–24% białka surowego, a w śrucie 37–43%. Dla porównania w nasionach soi jest 35–44% białka, a w śrucie 44–48%. Hodowcy koncentrują się nie tylko na polepszeniu zawartości białka, ale także na polepszeniu składu aminokwasów czy też zmiany propo...