Unia Europejska od pewnego czasu dostrzega potrzebę zyskania większej niezależności w produkcji białka. Jednym ze sposobów jest rozwinięcie uprawy soi „non GMO”, by uniezależnić się chociaż częściowo od zagranicznych dostaw tego surowca. Importowany towar, zarówno nasiona soi, jak i śruta poekstrakcyjna, w większości jest genetycznie modyfikowany, z czym nie godzi się opinia społeczna, głównie naszego kontynentu.
W strategii tej istotne jest zapewnienie producentom dobrych i plennych odmian we wszystkich gatunkach, które mogą być w Polsce uprawiane i sprawdzenie przydatności rejonów do uprawy poszczególnych gatunków tej grupy roślin. Dlatego też COBORU zwiększył liczbę realizowanych doświadczeń. W ciągu ostatnich dwóch lat dla całej grupy bobowatych wzrosła ona o ok. 50%. Dla soi o 100%, bobiku o 80%, łubinu wąskolistnego i żółtego o ok. 40%, a dla grochu siewnego o 10%...
Pełny tekst na temat strategii rozwoju uprawy roślin bobowatych w Polsce znajdziesz w nowym wydaniu 03/2019 „top agrar Polska”. Polecam szczególnej uwadze ten tekst osobom zainteresowanym uprawie soi w Polsce, także na północy kraju.
[bie]
StoryEditor
Białkowe w badaniach COBORU
COBORU w ramach Inicjatywy Białkowej rozszerza badania roślin bobowatych w różnych rejonach i na różnych stanowiskach. Dzięki temu rolnicy zyskają więcej szczegółowych informacji, co pomoże w zaspokajaniu krajowych źródeł białka.