Nowe rozwiązania w zaprawach
Oprócz klasycznych, opartych na fungicydach zaprawach, na rynku pojawiają się nowe rozwiązania. To dobra informacja, bo planowane dalsze wycofywanie substancji przeciwgrzybowych uderzy też w zaprawy, bo część tych stosowanych nalistnie występuje też w zaprawach.
Zobacz także: Wymóg ochrony biologicznej w IP – co jeśli nie można go spełnić?
Firma Koppert ma w ofercie biologiczną zaprawę dla zbóż. Produkt o nazwie Cereall zawiera bakterie Pseudomonas chlororaphis szczep MA342. Preparat zarejestrowany jest w:
- pszenicy ozimej i jarej,
- orkiszu,
- życie
- i pszenżycie.
Preparat ma chronić ziarniaki i rośliny przed odglebowymi patogenami grzybowymi, wywołującymi m.in:
- fuzariozy,
- śniecie,
- głownie czy pleśń śniegową.
Działanie bakterii polega na wydzielaniu metabolitów, które hamują rozwój grzybów. Po zastosowaniu bakterie pozostają nieaktywne na zaprawianych nasionach, gdy są przechowywane w suchym miejscu. Następnie po wysiewie pod wpływem wilgoci bakterie wychodzą z fazy uśpienia i zaczynają się namnażać. Rosną wokół nasion i pierwszych korzeni, konkurując ze wszelkimi obecnymi patogenami o przestrzeń i odżywianie.
Zaprawa ma postać zawiesiny, stosuje się ją w dawce 1 l/100 kg ziarna, a materiał siewny po zaprawianiu ma kolor niebieski. Zaprawione nasiona można przechowywać rok bez utraty efektu działania bakterii.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 9/2024
czytaj więcej