Unijny Komitet Stały ds. Roślin, Zwierząt, Żywności i Pasz zdecydował o zakazaniu stosowania fungicydu chlorotalonil – substancji o szerokim spektrum działania (zapobieganie np. septoriozie paskowanej liści – na zdjęciu), która jest obecnie podstawą ochrony zbóż, np. w Irlandii czy Szkocji. Substancja jest fundamentem budowania strategii odpornościowej w programach ochrony zbóż.
Oświadczenie, które nie zezwala na przedłużenie rejestracji chlorotalonilu zawiera takie uwagi, jak np. zbyt duża szkodliwość substancji dla ryb, czy możliwość zanieczyszczenia wód gruntowych metabolitami substancji. Nie podano jednocześnie informacji, do kiedy np. mogą być zużyte zapasy substancji znajdujące się na rynku. Przypomnijmy, że substancja jest na rynku od roku 1964 i jak dotąd nie pojawiały się doniesienia o jej możliwej szkodliwości.
Decyzją o wycofaniu chlorotalonilu oburzeni są szkoccy rolnicy, którzy wykorzystywali go do ograniczania ramularii w jęczmieniu, który jest tam największą i najważniejszą uprawą. Gorszej jakości ziarno może spowodować pogorszenie jakości słodu używanego do wytwarzania whiskey, która w tej części świata jest wręcz ikoniczna i bardzo ważna dla gospodarki. Szacuje się, że w wyniku wycofania chlorotalonilu plony jęczmienia spadną o przynajmniej 10%. Pikanterii całej sprawie dodaje fakt, że substancja nadal będzie stosowana poza Unią.
jd, fot. Daleszyński
StoryEditor
Chlorotalonil zabroniony w Europie
Nikogo dziś nie dziwi, że z rejestru substancji czynnych środków ochrony roślin znikają kolejne pozycje. Tym razem „załapał” się chlorotalonil.