Przyczyny powstawania odporności zależą od wielu czynników, które często ze sobą współdziałają, np. od doboru herbicydów, ich właściwości, częstości stosowania, biologii chwastów oraz działalności człowieka. Jako dwa główne powody powstawania odporności podaje się odchwaszczanie herbicydami z tej samej grupy chemicznej (ten sam mechanizm działania substancji) oraz brak zmianowania upraw. Niemieckie doświadczenia pokazują, że w monokulturze pszenicy po 10 latach liczebność wyczyńca wzrosła z 500 do 1100 roślin/m2.
Międzynarodowa baza ISHRW, z której pochodzą dane (International Survey of Herbicide Resistant Weeds), ma na celu udokumentowanie pojawienia się odpornych biotypów chwastów. Warunkiem umieszczenia gatunków odpornych w tej bazie jest spełnienie kilku kryteriów, do których należą m.in.: wymóg wystąpienia odporności w warunkach polowych, jej dziedziczenie i potwierdzenie akceptowanymi metodami badawczymi.
W poniższej tabeli zamieszczono wykaz chwastów, w stosunku do których odnotowano zjawisko odporności w Polsce oraz grupy herbicydów, na które dany gatunek był odporny. Z informacji tych wynika, że w Polsce pojawiła si...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Chwasty odporne – jak ich szukać?
Zjawisko odporności chwastów to nie jest już tylko teoria. Są regiony w naszym kraju, gdzie niektóre gatunki są niemałym problemem, jak np. wyczyniec czy miotła. Warto o tym pamiętać planując odchwaszczanie ozimin.