Ciemna plamistość pouderzeniowa (CPP) to czarnoszare przebarwienia miąższu ziemniaków, które są wynikiem zmian wewnętrznych w tkance pod wpływem uszkodzeń, obić, czy odgnieceń. Wada powstaje, gdy struktura komórki zostanie naruszona wskutek urazu mechanicznego, ale także stresu fizjologicznego. Może on pojawić się jako efekt nagłych zmian temperatury przy wyciąganiu ziemniaków z przechowalni lub przy szybkim załadunku komory przechowalniczej bez przejściowych cyklów.
Tworzenie się ciemnych plam w miąższu bulw ma charakter enzymatyczny. Ciemnienie miąższu powoduje brak możliwości wykorzystania surowca zgodnie z jego przeznaczeniem. Wada ta nie jest szkodliwa dla zdrowia ludzi czy zwierząt, lecz psuje smak i estetykę produktów, np. chipsów czy frytek, które są eliminowane z produkcji jako odpad. O ile ziemniaki z uszkodzeniami zewnętrznymi, które są widoczne, można odrzucić podczas sortowania, surowiec z wadami wewnętrznymi trafia do odbiorcy, budząc jego frustrację podczas przerobu.
Więcej informacji o tej uciążliwej wadzie znajdziesz w wydaniu 1/2017 „top agrar Polska” na str. od 94 do 96.