Pojęcie żyzności gleby często mylone jest z jej zdrowotnością. Żyzność to zdolność gleby do zaspokajania potrzeb pokarmowych roślin, czyli zasobność w przyswajalne formy składników. Natomiast zdrowotność gleby, którą możemy kształtować zabiegami agrotechnicznymi, to stan, kiedy gleba przez długi czas jest produktywna.
Przez zdrowotność należy rozumieć także odporność gleby na niekorzystne zjawiska, takie jak długotrwałe susze, ulewne deszcze, a nawet zalanie w wyniku powodzi – mówił podczas sesji „Żywa i zdrowa gleba” dr hab. Bartłomiej Glina, prof. UP w Poznaniu.
Odporność m.in. na suszę
Odporność na suszę, o której wspominał ekspert, wynika ze zdolności gromadzenia w niej wody z okresów obfitych opadów i małych potrzeb roślin, czyli z jesieni, zimy i wczesnej wiosny. Dla kształtowania żyzności i zdrowotności gleby kluczowe są:
- uziarnienie, czyli skład granulometryczn...