Wyniki badania próbek kwiatostanów rzepaku z lat 2014–2015 wskazują, że polskie uprawy rzepaku, rośliny miododajnej, mogą być trujące dla pszczół. W badanych próbkach oznaczono 35 różnych substancji aktywnych, z czego 96% zawierało jeden lub więcej środek owadobójczy uważany za szkodliwy dla pszczół. Wśród nich było też 6 z 7 substancji najbardziej niebezpiecznych dla owadów zapylających. W badaniu wykryto również wszystkie trzy pestycydy zakazane w Unii Europejskiej ze względu toksyczność dla pszczół: imidachlopryd, klotianidyna i tiametoksam. W rzepaku zapylanie przez owady może zwiększyć plony o 30%.
Źródło:Greenpace
bie
StoryEditor
Czy uprawy rzepaku w Polsce trują pszczoły?
Opublikowany najnowszy raport Greenpace zawiera informacje, że uprawy rzepaku w Polsce mogą być trujące dla pszczół.