Z mikroelementami dla roślin uprawnych jest jak z lekarstwami u człowieka – niewielkie dawki poprawiają zdrowie i kondycję fizjologiczną. Trzeba jednak wiedzieć, jaki składnik należy podać w pierwszej kolejności i w jakiej dawce.
Zobacz także: Chaber bławatek - jak rozpoznać siewki chwastów?
Pszenica i jęczmień mają wysokie zapotrzebowanie na miedź, a dodatkowo zboże chlebowe także na mangan. W rzepaku, buraku cukrowym i na plantacjach lucerny na pierwszym miejscu znajduje się bor, a w kukurydzy cynk. Na drugim miejscu pod względem ważności mamy mangan w uprawie pszenżyta, jęczmienia i owsa, u tego ostatniego również miedź. Tę samą rangę ma bor w kukurydzy oraz mangan w rzepaku, buraku cukrowym i ziemniaku.
Zobacz także: Chaber bławatek - jak rozpoznać siewki chwastów?
Pszenica i jęczmień mają wysokie zapotrzebowanie na miedź, a dodatkowo zboże chlebowe także na mangan. W rzepaku, buraku cukrowym i na plantacjach lucerny na pierwszym miejscu znajduje się bor, a w kukurydzy cynk. Na drugim miejscu pod względem ważności mamy mangan w uprawie pszenżyta, jęczmienia i owsa, u tego ostatniego również miedź. Tę samą rangę ma bor w kukurydzy oraz mangan w rzepaku, buraku cukrowym i ziemniaku.
Dawki mikroelementów:
Stosując nawozy mikroelementowe w formie soli, dawki składnika w przeliczeniu na formę pierwiastkową wynoszą:
- dla boru w zbożach, kukurydzy i ziemniaku 200 g/ha, a w rzepaku, buraku 300 g/ha;
- dla miedzi w zbożach od 200 do 300 g/ha, w kukurydzy, rzepaku, buraku i ziemniakach po 300 g/ha;
- dla cynku w pszenicy, kukurydzy, buraku i ziemniaku po 500 g/ha;
- dla manganu w ziemniaku i buraku po 1500 g/ha, a w zbożach i rzep...