Przeanalizowanie wykopanej szpadlem gleby pozwala odkryć plusy i minusy agrotechniki jaką prowadzimy na danym polu. Pozwala ona także na zorientowanie się w rodzaju i rozkładzie przestrzennym agregatów glebowych, czyli m.in. w rodzaju struktury gleby, np. gruzełkowata. Właśnie późna jesień jest bardzo dobrym terminem na wykonanie takiej analizy.
Agregaty glebowe razem z porami glebowymi mają ogromny wpływ na wzrost roślin. Tylko jeśli gleba znajduje się w dobrej kulturze (stanie), w pełni uwidocznić się może działanie nawozów. Ludzkie oko umożliwia przeprowadzenie analizy właściwości fizycznych gleby. Nie zastąpi ona oczywiście analizy chemicznej w laboratorium.
Poznanie właściwości fizycznych gleby jest niezmiernie ważne z punktu widzenia prawidłowej agrotechniki. Taką analizę można wykonać samodzielnie. Wszystko co jest do niej potrzebne to: szpadel, mały nóż, notatnik i podstawowe wiadomości o glebie.
Taki rzut okiem na glebę każdego roku dostarcza informacji o jakości i stanie danego pola. Najlepszą porą na wykonanie takiej analizy jest późna jesień. Gleba powinna być optymalnie uwilgotniona. Należy ją delikatnie wykopać za pomocą szpadla. W ten sposób otrzymamy już pierwsze informacje o jakości jesiennej uprawy gleby. W pierwszej kolejności należy zwrócić uwagę na zwięzłość, lepkość i zagęszczenie gleby, które poinformują o wpływie narzędzi uprawowych i maszyn zastosowanych jesienią na zagęszczenie gleby. Następnie należy zaobserwować czy w glebie na szpadlu widoczne są resztki pożniwne i czy są one równomiernie wymieszane z glebą, czy też wytworzyła się gruba poducha ze słomy (np. po orce).
Więcej informacji na ten temat znajdą Państwo w numerze 12/2015 „top agrar Polska”.
mwal
Fot. Heil