Soja nie była dotychczas masowo w Polsce uprawiana ponieważ jest to roślina ciepłolubna. Postępy naukowe w hodowli roślin sprawiły jednak, że pojawiły się odmiany soi dostosowane do naszego klimatu. A ta roślina białkowa ma wiele zalet!
W ramach tzw. inicjatywy białkowej naukowcy planują w ciągu kilku lat doprowadzić do zastąpienia połowy genetycznie modyfikowanej importowanej soi polską soją wolną od GMO. Duża w tym będzie zasługa opolskich naukowców i rolników, którzy dziewięć lat temu, jako pierwsi w kraju, zaczęli prowadzić doświadczalne plantacje tej ciepłolubnej rośliny.
Doświadczenia w jej uprawie na Opolszczyźnie przyniosły jednak efekty, które zademonstrowano na dziesiątych już Dniach Soi w Głubczycach.
tekst i zdjęcia: dr Mariusz Drożdż
StoryEditor
Dni soi w Głubczycach
Soja to podstawowy składnik większości pasz. Dotychczas w całości była sprowadzana z Ameryki. Rząd Polski chcąc się uniezależnić od importu postanowił zwiększyć areał upraw roślin białkowych i zwiększył też nakłady na badania tych roślin. Zobacz, na jakim etapie jest wegetacja soi w Głubczycach na Opolszczyźnie!