![Rada UE przyjęła prawo dotyczące monitorowania gleb, którego celem jest poprawa ich jakości do 2050 r. Oprócz monitoringu ustalono wytyczne dotyczące zrównoważonego gospodarowania glebami i określono sytuację, w których zanieczyszczenie stwarza niedopuszczalne ryzyko dla zdrowia i środowiska](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/19/o_540406_1280.webp)
Najczęstszą przyczyną spowolnionego wzrostu roślin jest nieprawidłowy odczyn gleby, głównie zbyt niskie pH poniżej 5,5 oraz warunki beztlenowe. Połączenie tych dwóch czynników utrudnia pobieranie składników pokarmowych, które wbudowane są w związki niedostępne dla roślin.
Warto także, jeśli mamy pewność, że gleba ma prawidłową strukturę i pH, zbadać ją pod kątem występowania pozostałości środków ochrony roślin. Badania takie wykonuje Instytut Ochrony Roślin lub Instytut Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa.
Więcej na temat miejsc na polach , na których gleba nie chce rodzić w najnowszym numerze „top agrar Polska” od strony 70. jd