
Z roku na rok częściej obserwuje się infekcje septoriozy paskowanej, niż porażenie pszenicy rdzą brunatną czy septoriozą plew. Grzyb, porażając silnie liście w dużym stopniu zmniejsza ich powierzchnię asymilacyjną i może doprowadzić do całkowitego zaschnięcia roślin oraz znacznej redukcji plonów.
Jesienią, na wcześnie sianych zbożach na Pomorzu i południu kraju wystąpiły oznaki septoriozy, natomiast nie obserwowano w tym czasie objawów mączniaka. Z kolei wiosenne lustracje pól potwierdziły infekcje septoriozą paskowaną także w Wielkopolsce i na Warmii. Należy zatem przyjąć, że obecny sezon wegetacyjny upłynie „pod znakiem septorioz”, trzeba zatem nastawić się na wczesne wykrycie sprawcy oraz jego skuteczne zwalczanie. Dotyczy to zwłaszcza pszenic jakościowych, u których poza wysokim plonem ziarna liczy się także jego jakość.
Więcej nt. charakterystycznych elementów rozwoju septoriozy paskowanej i septoriozy plew znajdziesz w wydaniu 5/2017 „top agrar Polska” od str. 82. Materiał przedstawiony został bardzo czytelną i łatwą w adaptacji formą graficzno-opisową.
(jb)