Szczep Pseudomonas putida B2017 wykazuje duży potencjał zwalczania wielu patogenów wywołujących choroby roślin – zarówno grzybowych (mączniak prawdziwy, mączniak rzekomy, fuzariozy, zgnilizna twardzikowa czy rizoktonioza), jak i bakteryjnych (powodowanych m.in. przez bakterie Pseudomonas syringae, Pectobacterium oraz Xanthomonas). Skuteczne działanie nowego szczepu zostało zbadane w uprawach roślin warzywnych (pomidor, sałata, ogórek, bakłażan), ziemniaków, winorośli oraz w sadach owocowych.
– Wykorzystanie nowego szczepu bakterii do ochrony upraw jest bardzo ważnym osiągnięciem firmy Futureco Bioscience i całej grupy Sumitomo Corporation, do której należy także Sumi Agro Poland – mówi Urszula Filipecka.
Doświadczenia z pierwszym preparatem zawierającym nową substancję czynną (oznaczenie kodowe: B2017 OD) trwają m.in. w Hiszpanii, we Włoszech oraz we Francji. Po zakończeniu procedury rejestracyjnej w UE, produkty na bazie Pseudomonas putida B2017 będą rejestrowany w poszczególnych krajach (w tym w Polsce).