StoryEditor

Ekologia rośnie w siłę

Jak wynika z najnowszych danych Eurostatu, w 2017 roku 12,6 mln hektarów użytków rolnych w UE objętych było ekologicznym systemem produkcji (certyfikowanym i w trakcie konwersji). Daje to 7% całkowitej powierzchni użytków rolnych w UE.
15.03.2019., 15:03h
Imponujące jest tempo wzrostu zainteresowania tym sposobem uprawy – w ciągu zaledwie 5 lat (2012– 2017) powierzchnia upraw ekologicznych zwiększyła się o 25%. Wśród unijnych krajów przodują w tym zakresie Austria (23,4% użytków ekologicznych) oraz Estonia (19,6%) i Szwecja (19,2%). Najmniejsze zainteresowanie ekologicznymi metodami produkcji odnotowano na Malcie (0,4%), w Irlandii (1,7%) i Rumunii (1,9%).



Zainteresowanie ekologią w wielu krajach UE wynika poniekąd z rosnącego popytu na produkty ekologiczne. Największym rynkiem zbytu dla ekologicznej żywności w Unii Europejskiej są Niemcy, dla których wartość sprzedanych towarów z unijnym logo zielonego listka szacowana jest na ponad 12 mld dolarów (dla porównania w Polsce rynek ekologicznej żywności szacowany jest obecnie na ok. 1 mld zł, przy dużej dynamice wzrostu). Wartość całego rynku żywności ekologicznej w UE szacowana jest na ok. 40 mld dolarów.

Unia Europejska nie jest jednak światowym liderem na tym polu – wyprzedzają nas Stany Zjednoczone, gdzie wartość rynku żywności ekologicznej szacowana jest na ok. 45 mld dolarów.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. listopad 2024 20:57