
Obecnie gospodarują na 29 ha gruntów, głównie IV klasy. Uprawiają wiesiołka, lnicznik, len, ostropest, czarnuszkę, konopie, żyto i owies. Prowadzenie gospodarstwa ekologicznego wiąże się z większymi kosztami. Uprawa poszczególnych gatunków ziół różni się ilością wysiewu. Norma wysiewu lnu to 60 kg/ha, czarnuszki 15 kg/ha, a konopi nawet 25 kg/ha.
Zbiór trwa od połowy lipca do końca sierpnia. Do ścinania ziół używają pokosówki. Zioła wysychają na słońcu. Do zbioru wykorzystują kombajn zbożowy. Średni plon lnu, ostropestu, konopi i lnianki to 1 t/ha, a wiesiołka 350 kg/ha. Plon czarnuszki to ok. 500 kg/ha. Po zbiorze nasiona są czyszczone za pomocą czyszczalni sitowych i wiatrowych i dalej przechowywane w magazynie. Z zebranych nasion tłoczą olej na zimno.
Zobacz kilka zdjęć z naszego pobytu w gospodarstwie Piskorskich!
Jeśli chcesz dowiedzieć się więcej o kosztach związanych z ekologiczną uprawą ziół oraz o tym w jakich warunkach tłoczone jest ekoolej i jakie są jego ceny zajrzyj do październikowego wydania top agrar Polska!



dkd