Problem odporności dotyczy szczególnie krajów, w których zwalczanie chwastów oparte było na intensywnych metodach chemicznych. Zjawisko będzie się nasilać i dlatego już teraz należy podjąć odpowiednie działania zaradcze.
– W każdej populacji gatunku chwastu mogą występować osobniki zawierające nabytą lub wykształconą cechę odporności na herbicydy. Zróżnicowanie genetyczne powstałe w wyniku długotrwałej selekcji skutkuje odmienną reakcją poszczególnych osobników na czynniki siedliskowe – mówiła dr Kinga Matysiak z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu podczas naszego forum. Zaistniała selekcja często prowadzi do wydzielenia się wewnątrz danego gatunku biotypów, wykazujących odporność na stosowane herbicydy, np. w wyniku wieloletniej aplikacji substancji czynnych o tym samym lub podobnym mechanizmie działania.
Duży wpływ na powstawanie odporności mają właściwości biologiczne gatunków. Powstawanie osobników uodpornionych występuje szczególnie wśród gatunków wydających dużą liczbę łatwo przenoszących się na duże odległości nasion. Są to zwykle gatunki obcopylne, które dają kilka pokoleń w ciągu roku i wykazują dużą zmienność genetyczną. W Polsce do takich gatunków należą popularne chwasty jednoliścienne: miotła zbożowa, wyczyniec polny czy owies głuchy, a spośród gatunków dwuliściennych są to przykładowo chaber bławatek oraz mak polny.
tcz, fot. M. Adamczewska
StoryEditor
#forumTopAgrar: Odporność chwastów na herbicydy i sposoby jej zapobiegania
W dzisiejszym rolnictwie chwasty odporne
na herbicydy są realnym i wzrastającym zagrożeniem
dla upraw polowych na całym świecie.