
– W każdej populacji gatunku chwastu mogą występować osobniki zawierające nabytą lub wykształconą cechę odporności na herbicydy. Zróżnicowanie genetyczne powstałe w wyniku długotrwałej selekcji skutkuje odmienną reakcją poszczególnych osobników na czynniki siedliskowe – mówiła dr Kinga Matysiak z Instytutu Ochrony Roślin w Poznaniu podczas naszego forum. Zaistniała selekcja często prowadzi do wydzielenia się wewnątrz danego gatunku biotypów, wykazujących odporność na stosowane herbicydy, np. w wyniku wieloletniej aplikacji substancji czynnych o tym samym lub podobnym mechanizmie działania.
Duży wpływ na powstawanie odporności mają właściwości biologiczne gatunków. Powstawanie osobników uodpornionych występuje szczególnie wśród gatunków wydających dużą liczbę łatwo przenoszących się na duże odległości nasion. Są to zwykle gatunki obcopylne, które dają kilka pokoleń w ciągu roku i wykazują dużą zmienność genetyczną. W Polsce do takich gatunków należą popularne chwasty jednoliścienne: miotła zbożowa, wyczyniec polny czy owies głuchy, a spośród gatunków dwuliściennych są to przykładowo chaber bławatek oraz mak polny.
tcz, fot. M. Adamczewska