
Kolejną różnicą między nimi jest materiał, z którego powstają – w Polsce głównie użytkowane rolniczo gleby organiczne powstały z torfów (torfowisk niskich). Trzeba wiedzieć, że gleby organiczne powstają w warunkach trwałego uwilgotnienia, czyli wysokiego poziomu wód. Aby je użytkować rolniczo, należy je odwodnić (zmeliorować). W efekcie powstaje w jej górnej warstwie mursz.
Najczęściej na glebach organicznych rolniczych występują trwałe użytki zielone, które coraz częściej rolnicy przekształcają w pola uprawne, np. z przeznaczeniem pod kukurydzę. Co się wtedy dzieje na takich glebach? Jakie zachodzą przemiany fizyczne, tzn. jak to wpływa na zagęszczenie gleby, na ich strukturę i właściwości wodne, ale także jakie zachodzą przemiany chemiczne, a w szczególności jak to wpływa na mineralizację i uwalnianie składników pokarmowych. Czy jest szansa, aby długofalowo opłacalna było ich użytkowanie rolnicze, na cele inne niż pod użytki zielone? A w końcu, ile się z nich uwalnia tak „cennego” w ostatnich czasach węgla.
Na te pytania poszukam odpowiedzi wspólnie z gościem specjalnym – prof. UPP Bartłomiejem Gliną z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu.