Jeszcze kilka lat temu na Opolszczyźnie rocznie zużywało się około 180 kg wapna na hektar. Naturalne wymywanie sięga jednak 300 kilogramów. Rolnicy są jednak coraz bardziej świadomi i dziś wykorzystują sprzyjającą pogodę, aby wykonać jak najwięcej czynności, które poprawiają strukturę gleby. Wapno jest składnikiem pokarmowym dla roślin oraz czynnikiem odkwaszającym. Reguluje odczyn gleby i dzięki niemu dobrze przyswajane są składniki pokarmowe, takie jak potas i magnez i mikroelementy. Jeden z najlepszych nawozów wapiennych powstaje w cukrowni jako produkt uboczny. Jest to wapno defekacyjne.
Jest także dostępne rzadziej stosowane wapno tlenkowe. W przeciwieństwie do dolomitowego czy węglanowego nie trzeba go rozdrabniać, aby się wchłaniało w glebę. Wapno tlenkowe stosuje się na gleby lepszych kategorii - od średniej do bardzo ciężkiej.
Kupując wapno węglanowe - z magnezem - dolomitowe oraz zawierające tylko wapń trzeba zwrócić uwagę na zawartość CaO ale przede wszystkim na jego rozdrobnienie. Najlepiej kiedy stanowi ono pył przypominający mąkę. Pozwala to na szybkie jego działanie w glebie.
O sytuacji rozmawialiśmy z:
Tomaszem ...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Gleby zakwaszone natychmiast potrzebują wapnowania
Opolska Izba Rolnicza od lat bije na alarm: gleby są zakwaszone i natychmiast potrzebują wapnowania.