Sąd w USA redukuje karę dla Bayera o ponad 80%
W toczącym się w Stanach Zjednoczonych sporze prawnym dotyczącym możliwych skutków stosowania glifosatu Bayer AG odniósł częściowy sukces. Pierwotnie przyznana powódce kwota odszkodowania wynosząca 2,25 mld USD została 4 czerwca zmniejszona przez Philadelphia Court of Common Pleas do 400 mln USD. Mimo to koncern z Leverkusen zapowiedział, że złoży odwołanie również od tej decyzji.
Zobacz też: Kolejna substancja znika ze środków ochrony roślin! Czego już nie użyjemy?
Bayer podkreśla błędy w postępowaniu dotyczącym glifosatu
Według Bayer postępowanie było obarczone poważnymi błędami, które można i należy skorygować. Ława przysięgłych została wprowadzona w błąd i podburzona, co również tłumaczy niezgodne z konstytucją zawyżone kwoty odszkodowań. Podkreślają oni również, jak konieczna jest reforma prawa, która wyjaśni, że przestrzeganie federalnych przepisów dotyczących oznakowania produktów wystarcza, aby spełnić także wymania stanowe dotyczących ostrzeżeń.
- W przeciwnym razie ryzykujemy dalsze zawyżone odszkodowania za produkt, który został uznany przez organy regulacyjne na całym świecie za bezpieczny – podkreśliła firma Bayer.
Te pieniądze są niezbędne na badania i rozwój nowych środków ochrony roślin, które pomagają rolnikom w zrównoważonym żywieniu świata. Nadużycie prawa przez amerykański przemysł prawniczy podnosi koszty żywności i utrudnia innowacje.
Glifosat bezpieczny według agencji regulacyjnych: sukcesy Bayera w sądach
Według Bayer procesy sądowe są rozstrzygane na korzyść koncernu, gdy w centrum uwagi znajdują się fakty naukowe i oceny regulacyjne. Firma twierdzi, że wygrała 14 z ostatnich 20 procesów sądowych; ponadto większość spraw została rozstrzygnięta ugodowo.
Koncern ponownie podkreślił, że żaden organ regulacyjny nie sklasyfikował glifosatu jako rakotwórczego. Niedawno Komisja Europejska przedłużyła na 10 lat zezwolenie na stosowanie tego środka, po tym jak jej agencje ds. zdrowia i bezpieczeństwa, w tym Europejska Agencja Chemikaliów (ECHA) i Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), podczas swoich przeglądów nie znalazły żadnych krytycznych obszarów wpływających na zdrowie publiczne lub środowisko.
Tekst: AgraEurope
Fot. archiwum Top Agrar