Przy szalejących cenach nawozów mineralnych, nawozy naturalne, zarówno stałe, jak i płynne, są bezcennym źródłem składników pokarmowych. Przekonaliśmy się o tym szczególnie w ostatnim czasie. W wielu krajach europejskich, m.in. w Niemczech, w celu ograniczenia emisji amoniaku od 2025 roku na użytkach zielonych będzie obowiązywało pasowe stosowanie gnojowicy. Wynika to z faktu, że powierzchniowe rozbryzgowe stosowanie np. gnojowicy powoduje znaczne straty amoniaku. Ten zaś jest niepożądanym gazem w atmosferze, który ma negatywny wpływ na środowisko i zdrowie. Posługując się dalej przykładem Niemiec, w których około 95 % emisji amoniaku pochodzi z rolnictwa, zdecydowano o szeroko zakrojonych działaniach w tym sektorze. Zasadniczym krokiem jest redukcja emisji amoniaku przy aplikacji płynnych nawozów naturalnych, takich jak m.in. gnojowica. Warunki ich stosowania określają szczegółowo przepisy ustawy nawozowej.
Bez strat amoniaku - jakie metody?
Technika węży wleczonych i płóz oraz metoda aplikacji wgłębnej bezpośrednio do gleby są uznawane za metody ograniczające emisję amoniaku. Z danych przedstawionych przez Bawarskie Państwowe Cen...