Ilość azotu pobranego przez zboża jesienią, zależy przede wszystkim od stadium rozwoju, jakie osiągnęły rośliny przed spoczynkiem zimowym. W tym sezonie w kraju mamy bardzo zróżnicowane plantacje – optymalnie wygląda to na południu kraju, natomiast im dalej na północ, tym zboża są gorzej rozwinięte (jeśli udało się je w ogóle zasiać).
Przykładowo pojedyncze rośliny pszenicy wysianej 12 września mogły wytworzyć już 20–25 liści i pobrać około 25 kg/ha N. Natomiast pszenica wysiana pod koniec września, gdzie pojedyncza rośliny wykształciła ok. 12–15 liści, pobrała ok. 15 kg/ha N. Pszenica wysiana na początku października dopiero zaczęła się krzewić i mogła pobrać ok. 8 kg/ha N, natomiast na plantacjach zasianych na początku listopada rośliny wykształciły zaledwie 2–3 liście i pobrały ok. 3 kg/ha N.
Na tej podstawie można już oszacować, że różnica w wysokości dawki startowej w może wynieść nawet 25 kg/ha N. Należy uwzględnić także, że rośliny wysiane wcześniej mają lepiej rozwinięty system korzeniowy, a zatem także mają większy potencjał pobierania azotu z gleby.
Szczegółowe zalecenia jak obliczyć wysokość dawki startowej azotu w tym roku na wiosnę znajdziecie w najnowszym numerze top agrar Polska (2/2018) od str. 68.