StoryEditor

Jak poprawić żyzność gleby?

Żyzność gleb uprawnych można poprawić na kilka sposobów, mimo, że wiele cech gleby zależy od tego, w jaki sposób powstały tysiące lat temu. Zobacz szczegółową analizę!
19.12.2022., 14:12h

Gleby w Polsce

W Polsce miąższość większości gleb, czyli głębokość, do której sięgają korzenie roślin uprawnych, jest stosunkowo mała i wynosi 60–90 cm. Tego parametru nie jesteśmy w stanie poprawić nawożeniem czy agrotechniką – powiedział prof. Witold Grzebisz z UP w Poznaniu podczas webinarium pt. Wapnowanie podstawą ekoschematu „Rolnictwo węglowe i zarządzanie składnikami odżywczymi”. Mała miąższość wynika z tego, że gleby w Polsce zostały utworzone z utworów piaszczystych. Mamy zatem w kraju gleby o niewielkim potencjale i nie są one w stanie zawsze dostarczyć składników pokarmowych w krytycznych okresach formowania struktury plonu.

Glebowy kompleks sorpcyjny

– Polskie gleby mają kompleks sorpcyjny o wartości 9,46 cmol(+)/kg. tymczasem w UE przeciętnie mamy wartość 15–40 cmol(+)/kg – tłumaczy ekspert. Wielkość glebowego kompleksu sorpcyjnego (GKS) zależy głównie od dwóch czynników: ilości cząstek ilastych oraz zawartości próchnicy. Zawartość cząstek ilastych jest jednak stała i nie ma racjonalnego sposobu na jej zwiększenie. Zmianie może ulec jedynie zawartość próchnicy, ale to proces długotrwały, choć możliwy....

Pozostało 84% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. grudzień 2024 02:20