
Jednak nie tylko informacje pogodynki przyciągają setki słuchaczy nasze seminaria. W tym roku mamy dwa główne tematy przewodnie. Pierwszym jest gleba i jej znaczenie dla stabilności plonowania.
- Dla gleby wbrew wielu poglądom duże znaczenia ma frakcja piasku. Składa się on z krzemianów o twardej i kanciastej strukturze. Dzięki temu gleba utrzymuje stabilność - można na nią wjechać. Pozwala on także na uprawę gleby, gdyż bez niego nie możliwe byłoby zabiegi spulchniania - mówił prof. Schönberger.
Jednak dla utrzymania zasobności i gromadzenia wody znaczenie ma frakcja ilasta. Są to drobiny o średnicy poniżej 2 mikrometrów. Ma one jednak mankament - choć bardzo dobrze wiąże wodę, to strasznie trudno ją oddaje. Za gospodarkę wodną a także za nagrzewanie gleby i gospodarkę azotem wpływa frakcja próchnicy. Próchnica pozwala też na łatwiejsze przerastanie gleby przez korzenie.
Kolejnym tematem przewodnim prof. Schönbergera jest uprawa buraka cukrowego. Wielu rolników przed laty zrezygnowało z siewu tej rośliny. Teraz, po uwolnieniu rynku cukru, wracają do tej uprawy. Jednak i dla starych "wyjadaczy" w uprawie buraka ciekawe jest spojrzenie na jego agrotechnikę specjalisty zza Odry.
W tym roku zaprosiliśmy na nasze seminaria także specjalistkę z Uniwersytetu Przyrodniczego z Poznania - dr Zuzannę Sawinską. Pokazuje ona jakie zagrożenia ze strony chorób zbóż czyhają na plantacje w tym roku.
Ze szczegółami zapoznają się już jutro rolnicy z Polski północno-zachodniej podczas ostatniego dnia seminariów jaki będzie miał miejsce w Ostródzie.