
Znaczenie materii organicznej w glebie
Obecnie rolników niepokoi mocno zaawansowana susza rolnicza. Poza deficytem opadów konsekwencje tego zjawiska wynikają także z niskiej zawartości próchnicy i niedoboru materii organicznej w glebie – ograniczające potencjał gromadzenia wody. Pola potrzebują jej w postaci mulczu lub wymieszanych z glebą resztek pożniwnych, poprawiających m.in. strukturę warstwy ornej. Stanowi ona także pokarm dla mikrofauny, odpowiedzialnej za aktywność biologiczną, sprzyjającą m.in. tworzeniu się próchnicy i udostępnianiu roślinom składników pokarmowych. Elementy te pozwalają wykształcać uprawom silny system korzeniowy, który może pobrać z głębszych warstw gleby więcej wody i składników odżywczych.
Przy chronicznym braku na polach obornika i drastycznym w tym sezonie wzroście cen nawozów, zwłaszcza azotowych, jego wartościowym zamiennikiem są produkty uboczne z innych sektorów rolnictwa i przemysłu spożywczego.
Odpady, których można użyć na polu
Spośród odpadów zebranych selektywnie niektóre mogą być stosowane w rolnictwie bez przetworzenia (ewentualnie po rozdrobnieniu). Należą do nich:
- zużyte po...