StoryEditor

Jęczmień pod presją zimy

Piętą achillesową jęczmienia ozimego jest słaba zimotrwałość. Dowodzą tego wyniki badań PDO, lecz postępu hodowlanego dla tej cechy, nie tylko krajowego, wciąż nie widać.
29.06.2017., 12:06h

Sezon wegetacyjny 2015/2016, podobnie jak 2011/2012 pokazał, jak ważną cechą jest zimotrwałość. Wśród zbóż rośliną wskaźnikową dla tego parametru jest jęczmień ozimy, dlatego wszelkie anomalie pogodowe, tj. silne mrozy i brak okrywy śnieżniej powodują znaczne straty w jego uprawie. Nie tylko krajowa hodowla jęczmienia ma jednak problem z przełamaniem tej bariery, gdyż brakuje spokrewnionych linii hodowlanych, mogących dostarczyć taki gen uprawianym odmianom.

COBORU prowadzi badania mrozoodporności odmian jęczmienia ozimego w doświadczeniach polowych oraz specjalnych: mrozoodporność w chłodni, a zimotrwałość w warunkach prowokacyjnych – skrzynia, nasyp, pole. Ubiegłoroczna zima, czy z sezonu 2011/2012 r. pozwalają określić mrozoodporność także na podstawie wyników polowych. Mrozoodporność ocenia się w skali 9-stopniowej. Oceny jęczmienia ozimego są jednak nieporównywalne z innymi zbożami, gdyż testowany jest on w temperaturach od –10 do –14°C, a pozostałe zboża od –15 do –18°C. Ocena 5 dla pszenicy ozimej ma więc inny wymiar praktyczny niż dla jęczmienia.

Więcej nt. wyników badań PDO jęczmienia ozimego oraz opisy nowych odmian przeczytasz w nowym wydaniu „top agrar Polska” (7/2017) od str. 78 do 83.


(bie)

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
30. październik 2024 19:26