Pszenica została zasiana 22 września po grochu na stanowisku z glebą ciężką, gliniastą. Obsada wyniosła 330 ziaren/m2, co dało normę wysiewu 185 kg/ha. Jesienią przed orką zastosowano po 300 kg/ha soli potasowej oraz fosforanu amonu. Pszenica odmiany Dickens była zaprawiona substancją fluchinkonazol. Wiosną podano azot w czterech dawkach, a w dwóch z nich zastosowano mocznik stabilizowany. Łączna dawka azotu wyniosła 310 kg/ha. Plantację czterokrotnie opryskiwano fungicydami, w dwóch pierwszych wiosennych zabiegach zastosowano karboksyamidy. Podano także dolistnie magnez oraz mikroelementy: mangan, miedź, cynk, bor na podstawie badania ich zawartości w liściach. Pszenica w lipcu miała średnią obsadę 820 kłosów/m2, a w kłosie było średnio 36 ziaren. Gęstość uzyskanego plonu wyniosła 82 kg/hl.
Wyprodukowanie 1 t ziarna kosztowało 46 funtów, co w przeliczeniu daje około 267 zł. Koszt uprawy hektara wyniósł 760 funtów, czyli około 4,4 tys. zł. Jak podają rekordziści, przy zeszłorocznej cenie pszenicy na poziomie 110 funtów/t uzyskali przychód w przeliczeniu 10,5 tys. zł/ha, co dało nadwyżkę bezpośrednią ponad 6 tys. zł/ha.
jd, fot. Sierszeńska