Kolejne gatunki roślin GMO wejdą w skład dopuszczonych do użytku w Unii Europejskiej. Żywność i pasze pochodzą z roślin i zwierząt hodowanych od tysięcy lat – a kolejne pokolenia ludzi wybierały do dalszej hodowli te gatunki, które najlepiej dostosowywały się do panujących warunków środowiska. Lepszy plon, odporność na choroby, suszę, mróz, to tylko niektóre cechy, które decydowały o wyborze tych a nie innych upraw.
Organizmy ludzi, zwierząt, roślin, same przystosowują swój kod genetyczny do zmieniających się okoliczności, ale dzięki rozwojowi nauki jesteśmy w stanie ingerować w kod genetyczny i „pomóc” roślinom lub zwierzętom wykształcić pożądaną cechę, np. odporność na chorobę. Jest to swego rodzaju mechanizm przyspieszający rozwój gatunków, które od tysięcy lat rozwijają się pod ręką hodowcy.
Z powodu tych właśnie adaptacji kodu genetycznego nazywamy te organizmy modyfikowanymi genetycznie (GMO), a żywność i pasze, wytworzone z GMO lub zwierające w składzie GMO nazywamy „żywnością lub paszą genetycznie zmodyfikowaną (GM)”.
Zapewnione bezpieczeństwo
Komisja Europejska swoją decyzją zatwierdziła siedem nowych gatunków roślin modyfikowanych genetycznie – trzy gatunki kukurydzy, dwa soi oraz po jednym gatunku rzepaku i bawełny. Odnowione zostało również pozwolenie na wykorzystanie dwóch gatunków kukurydzy i jednego gatunku rzepaku na cele paszowe i żywnościowe.
Wszystkie te rośliny przeszły kompleksowe i rygorystyczne procedury autoryzacyjne, wliczając metodykę Europejskiej Agencji Bezpieczeństwa Żywności (EFSA). Państwa członkowskie, głosując w sprawie uprawy tych roślin, nie osiągnęły porozumienia, dlatego autoryzacja nie pokrywa kwestii wysiewu. W takim wypadku KE ma obowiązek postępować zgodnie z przesłankami naukowymi co do bezpieczeństwa wykorzystania organizmów modyfikowanych.
Zgoda ważna jest przez kolejne 10 lat, a każdy wyrób wyprodukowany z tych roślin podlega surowym przepisom etykietowania i identyfikowalności UE.
Przejrzyste etykietowanie
Identyfikowalność umożliwia kontrolę GMO i żywności lub pasz GM na wszystkich etapach łańcucha dostaw. Dzięki dokładnemu etykietowaniu i ścisłemu monitorowaniu możliwe jest śledzenie ewentualnych skutków użycia GMO dla zdrowia ludzi i zwierząt oraz środowiska. Przejrzystość tego systemu pozwala na szybkie wykrycie i wycofanie produktu, jeśli okazałby się szkodliwy lub niebezpieczny. W ten sposób konsumenci i producenci UE mogą mieć pewność, że używanie GMO jest bezpieczne, ponieważ jest bardzo dokładnie kontrolowane i przebadane.
oprac. al na podst. European Commission
fot. pixabay