StoryEditor

Kruszwica produkuje ponad 194 tys. ton cukru

Ta prężnie rozwijająca się cukrownia jest obecnie wstanie wyprodukować 2000 ton cukru na dobę. A to jeszcze nie koniec niespodzianek!
18.01.2019., 11:01h
„Cukrownia Kruszwica” swoją pierwszą kampanię odbyła w 1881 roku. Obecnie ma już na swoim koncie 137. kampanii łącznie i 17. od momentu powstania Krajowej Spółki Cukrowej. Zakład zatrudnia blisko 200 osób.

11 stycznia br. podczas kampanii, Cukrownię Kruszwica odwiedził m. in. Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Jan Krzysztof Ardanowski. Szef resortu rolnictwa w swoim wystąpieniu podkreślał jak ważne jest to miejsce na mapie polskiego cukrownictwa. - Chciałbym podziękować wszystkim Pracownikom KSC. Każdy z Was wniósł wkład, w ten wynik produkcji ponad 900 000 ton cukru. Dla mnie cały sektor cukrowniczy jest niezwykle ważny. Bardzo dziękuję także plantatorom buraka cukrowego, którzy po niezwykle trudnym sezonie związanym z suszą, osiągnęli bardzo dobre wyniki – powiedział Minister Rolnictwa I Rozwoju Wsi.

Podczas wizyty Zarząd Krajowej Spółki Cukrowej zaprezentował wstępne informacje dotyczące wyników 137. kampanii buraczanej.  W Kruszwicy produkowane jest ponad 194 tys. ton cukru, w tym ok 38,5 tys. ton cukru w postaci soku gęstego oraz produkcja melasu w ilości ponad 54 tys. ton.  Sok gęsty przerobiony zostanie na cukier wiosną podczas pierwszej w  tej cukrowni kampanii sokowej.

Także tutaj znajduje się największy obiekt w zasobach KSC – hala pakowni cukru - gdzie pakowane jest 1500 ton na dobę cukru w rożnych asortymentach. W 2018 r. została oddana nowa stacja załadunku cukru luzem w kontenery kolejowe o wydajności 2000 ton na dobę.

Plantatorzy pozytywnie oceniają współpracę z KSC. Doceniają również to, że to właśnie Krajowa Spółka Cukrowa S.A. oferuje dobre warunki kontraktacyjne. - Współpraca z Krajową Spółką Cukrową S.A. od lat układa nam się wzorcowo, a składają się na to: warunki kontraktacyjne, profesjonalizm pracowników oraz starannie przedstawiona oferta - powiedział Krzysztof Nykiel, Prezes Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.

- Bardzo dobra współpraca z Plantatorami to dla nas priorytet. Dzięki wysokiej jakości dostarczanego surowca, umiejętnościom i doświadczeniu plantatorów, Krajowa Spółka Cukrowa może się nadal rozwijać - podsumował Krzysztof Kowa, Prezes Zarządu Krajowej Spółki Cukrowej.
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2024 20:30