Do produkcji whisky w Wielkiej Brytanii stosuje się rodzimą pszenicę. Podczas samej destylacji stwarzają one jednak kilka problemów, które jak twierdzą naukowcy z Instytutu Rothamsted, ma wyeliminować wyhodowana przez nich odmiana pszenicy, przeznaczona specjalnie dla przemysłu gorzelniczego. Używane obecnie odmiany pszenic mają zbyt wysoką zawartość błonnika, który w procesie produkcji whisky powoduje powstawanie lepkiego osadu, co oznacza konieczność regularnego czyszczenia całej linii produkcyjnej. Nowa odmiana, dodajmy, że nie GMO, ma wyłączony w procesie tradycyjnej hodowli gen, odpowiedzialny za produkcję właśnie błonnika. W opracowywanie nowej odmiany zaangażowany jest Scotch Whisky Research Institute i firma Limagrain, która ma wprowadzić ją na rynek.
jd
StoryEditor
Lepsza whisky dzięki hodowli
Podstawą whisky jest oczywiście zboże. Specjalistami w dziedzinie produkcji tego trunku są Brytyjczycy, więc nic dziwnego, że na Wyspach hodowcy kombinują, żeby zboże na whisky było jak najlepsze.