Bulwy ziemniaków, ze względu na skład chemiczny (80% woda, 20% s.m.) są surowcem, który trudno przechować, nawet w specjalistycznych pomieszczeniach. W czasie kilku miesięcy składowania zachodzą w nich zmiany fizjologiczne tj. oddychanie i transpiracja, w wyniku których zmniejsza się masa wyjściowa. Aby dobrze przechować ziemniaki, nie narażając się na większe straty ekonomiczne, należy oprócz dobrej agrotechniki w czasie wegetacji roślin dobrać odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią trwałością przechowalniczą. Parametr ten uzależniony jest od kilku cech. Jedną z nich jest naturalna skłonność bulw do kiełkowania. Bezpośrednio po zbiorze ziemniaki samoczynnie nie kiełkują, a chcąc zachować wysoką jakość bulw, należy utrzymywać w komorach przechowalniczych odpowiednią temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.
Po lekturze artykułu w wydaniu 12/2016 „top agrar Polska”, na str. 80–83 dowiesz się więcej o przechowywaniu bulw, jakie warunki muszą panować w pomieszczeniu magazynowym, które odmiany nadają się do długotrwałego składowania oraz jakie czynniki zagrażają bulwom w przechowalni.