StoryEditor

„Leżakowanie” bulw także podlega ocenie

W tym roku w Polsce zbierze się ok. 8 mln t ziemniaków, a znaczna ich część jest magazynowana. Nie wszystkie odmiany nadają się jednak do długotrwałego przechowania. W tym czasie trzeba też stworzyć bulwom odpowiednie warunki, by ubytków było jak najmniej.
21.11.2016., 13:11h

Bulwy ziemniaków, ze względu na skład chemiczny (80% woda, 20% s.m.) są surowcem, który trudno przechować, nawet w specjalistycznych pomieszczeniach. W czasie kilku miesięcy składowania zachodzą w nich zmiany fizjologiczne tj. oddychanie i transpiracja, w wyniku których zmniejsza się masa wyjściowa. Aby dobrze przechować ziemniaki, nie narażając się na większe straty ekonomiczne, należy oprócz dobrej agrotechniki w czasie wegetacji roślin dobrać odmianę, która charakteryzuje się odpowiednią trwałością przechowalniczą. Parametr ten uzależniony jest od kilku cech. Jedną z nich jest naturalna skłonność bulw do kiełkowania. Bezpośrednio po zbiorze ziemniaki samoczynnie nie kiełkują, a chcąc zachować wysoką jakość bulw, należy utrzymywać w komorach przechowalniczych odpowiednią temperaturę oraz wilgotność względną powietrza.

Po lekturze artykułu w wydaniu 12/2016 „top agrar Polska”, na str. 80–83 dowiesz się więcej o przechowywaniu bulw, jakie warunki muszą panować w pomieszczeniu magazynowym, które odmiany nadają się do długotrwałego składowania oraz jakie czynniki zagrażają bulwom w przechowalni.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2024 23:33