Średnia ilość to 0,21 mg/kg gleby i jest znacznie poniżej wartości dopuszczalnej – 4 mg/kg gleby. Tylko niektóre obszary woj. śląskiego, zwłaszcza okolice Piekar Śląskich i Siewierza wykazują ekstremalnie wysokie ich wartości, tj. odpowiednio 57,5 i 10,44 mg/kg gleby.
Niemniej istnieje uzasadniona konieczność kontrolowania jego obecności w owocach i warzywach w całej Europie. Efektem tych starań jest nowe rozporządzenie Komisji Europejskiej z 13 maja 2014 r., wskazujące dopuszczalny poziom kadmu w środkach spożywczych, w tym owocach, warzywach i grzybach.
Nowe przepisy określają, że dla warzyw i owoców nie może on przekraczać 0,050 mg/kg w świeżej masie. Poziom ten nie obowiązuje dla warzyw korzeniowych i bulwiastych (z wyjątkiem selera korzeniowego, pasternaku, salsefii i chrzanu pospolitego), warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, warzyw łodygowych, grzybów i wodorostów morskich. Dopuszcza się wyższy poziom w przypadku ziemniaków obranych (0,10 mg/kg w świeżej masie), natomiast dla warzyw liściastych, świeżych ziół, kapustnych liściowych, selera, selera korzeniowego, pasternaku, salsefii, chrzanu pospolitego i wybranych grzybów (pieczarka dwuzarodnikowa, boczniak ostrogowaty, grzyb shiitake, oraz twardzik japoński) dopuszcza się 0,20 mg/kg, dla pozostałych grzybów - 1,0 mg/kg. e-abi
StoryEditor
Licz się z kadmem…
Według ostatnich badań nad chemizmem gleb Polski (IUNG, 2010–2012 r.) gleby w przeważającej części kraju nie przekraczają krajowych norm zawartości kadmu (Cd).