Do produkcji towarowej little potatoes, zwanych też baby pota- toes, potrzebne są specjalne odmiany ziemniaków z grupy wczesnych lub średnio wczesnych. Ich charakterystyczną cechą jest zawiązywanie pod krzakiem do 50–60 bulw, które zwykle nie osiągają średnicy większej niż 5–6 cm, a główna ich masa to bulwy o średnicy 3–4 cm, najbardziej pożądany asortyment handlowy. Ważnymi cechami użytkowymi tej kategorii odmian są ponadto delikatna skórka i płytkie oczka, parametry przydatne zwłaszcza w konfekcjonowaniu bulw. Towar ten przed dostarczeniem na rynek musi być bowiem bardzo dobrze umyty, aby pozbawić go wszelkich zanieczyszczeń mineralnych, lekko polerowany, osuszony i zapakowany w pojemniki kartonowe i torebki o masie 250 g, stanowiące jednorazową porcję obiadową dla 1–2 osób.
W Krajowym rejestrze ziemniaków nie ma obecnie wyodrębnionych odmian tej grupy użytkowej. Little potatoes są natomiast dość popularne na rynkach USA, Kanady czy Europy Zachodniej. Na naszych stołach jest to jeszcze unikatowy, mało popularny asortyment. Czy zagości w polskich kuchniach, o tym ostatecznie zdecydują konsumenci. Za nowy asortyment ziemniaka w handlu, konfekcję, delikatesowy charakter ziemniaków, łatwość i szybkość przyrządzenia posiłku, np. gotowanie lub podsmażanie w całości lub krojonych należy zapłacić w detalu 2,5–3 zł za jednostkowe opakowanie (250 g).
Więcej porad agrotechnicznych nt. uprawy baby potatoes znajdziesz w reportażu nowego wydania „top agrar Polska” (12/2017) na str. 84–86.
(bie)
StoryEditor
Little potatoes rarytas dla konsumentów
Mniejsze ziemniaki kojarzą się zwykle z odpadem po sortowaniu zbioru polowego. Okazuje się jednak, że niektóre odmiany jadalne produkują je w plonie głównym jako delikatesowy specjał.