Z badań opublikowanych przez naukowców z Uniwersytetu w Zurychu wynika, że obserwacje rozwoju tego patogenu na roślinie gospodarza wykazały, że grzyb ten jest mieszańcem form specjalnych dla pszenicy i żyta. Naukowcy analizowali próbki mączniaka z całej Europy i porównali otrzymany materiał genetyczny. Z badań genetycznych wynika, że DNA form porażających pszenżyto, 12,5% informacji genetycznej jest identycznych z formą specjalistyczną dla żyta. Natomiast 87,5% informacji genetycznej pochodzi od formy specjalistycznej dla pszenicy.
Opracowanie tych wyników pozwala na uzyskanie szerszej informacji i dowodu na temat ewolucji i możliwości adaptacyjnych tego patogenu w zależności od rośliny gospodarza. Jednocześnie są to też nowe informacje o mechanizmie porażania mączniaka. Zdaniem Thomasa Wickera z Uniwersytetu w Zurychu twierdzi, że wyniki te mogą także pomóc w przyszłości nad pracami poświęconymi mechanizmowi odporności na choroby w innych uprawach.
mwal
Źródło: DLG Mitteilungen