![523881](https://static.topagrar.pl/images/2024/06/11/o_523881_1280.webp)
Pszenżyto jare jest zbożem pastewnym, dlatego najważniejszą cechą jest plenność, która decyduje o wyborze odmiany do uprawy. Spośród obecnie zarejestrowanych odmian najwyższym poziomem plonowania (średnio w trzyleciu) wyróżnia się odmiana Mamut. Tylko nieznacznie niżej plonują Sopot i Mazur. W 2017 r. nieco gorzej, zwłaszcza na przeciętnym poziomie agrotechniki, plonowała odmiana Dublet, która podczas rejestracji (2006) była przełomem w poziomie plenności.
Podczas deszczowych przedłużających się żniw, występujących zwłaszcza w minionym sezonie, problem dla pszenżyta jarego stanowić może późniejszy termin dojrzewania. W porównaniu z innymi zbożami gatunek wyróżnia się natomiast znaczną tolerancją na niskie pH gleby, co umożliwia jego uprawę również na glebach słabych i zakwaszonych, których w kraju nie brakuje.
[bie]