Holenderski przedstawiciel firmy Nunhems – Hans Kole przedstawił dane dotyczące przechowywania marchwi. W Europie każdego roku w przechowalniach i chłodniach składuje się 1,2 mln ton korzeni tego gatunku. Przede wszystkim a Anglii, ale również w Danii i południowej Szwecji marchew zimuje w polu (areał 10 tys. ha) przykryta folią i słomą. W Polsce technologia ta jest stosowana eksperymentalnie przez firmę Marwit na powierzchni 10 ha. Korzenie tak przechowywane zachowują smak świeżej marchwi i lepsze parametry organoleptyczne.
Hans Kole podkreślał konieczność delikatnego traktowania korzeni podczas zbioru – stosowanie rękawów, przez które marchew jest transportowana do skrzyniopalet lub też palety są przechylone w celu zmniejszenia wysokości spadania korzeni. Dobrze na jakość przechowywanych korzeni wpływa ziemia, którą korzenie są oblepione. Na skrzyniopaletę objętości 1 t powinno przypadać 300 kg ziemi.
Przedstawiciel firmy Bayer Cropscience Mirosław Korzeniowski wymienił zalety herbicydu dostępnego w Polsce od zeszłego roku – Sencor Liquid 600 SC. Nowa formulacja środka (koncentrat zawiesinowy) pozwala na łatwiejsze odmierzanie i rozpuszczanie w wodzie. Ponadto nie ma pylenia podczas przygotowywania cieczy użytkowej i nie tworzy się osad. Herbicyd stosuje się tylko powschodowo, gdy marchew ma przynajmniej 2 liście. Skuteczne jest stosowanie dwóch dawek dzielonych po 0,25 l/ha. Na glebach piaszczystych, po silnych opadach deszczu dawka powyżej 0,3 l/ha może spowodować przerzedzenie roślin.
Od czerwca 2013 r. do zwalczania bawełnicy topolowo-marchwiowej i połyśnicy marchwianki można stosować Proteus 110 OD w dawce 0,75 l/ha. Od tej daty plantatorzy mają też do dyspozycji Nativo 75 WG w zwalczaniu alternariozy naci marchwi, mączniaka prawdziwego baldaszkowatych i zgnilizny twardzikowej. Na trzeci kwartał b.r. przewidziana jest rejestracja kolejnego środka działającego powierzchniowo i systemicznie przeciw alternariozie i mączniakowi prawdziwemu – Luna Experience 400 SC.
Około 60 tys. ton warzyw rocznie, ze znaczną przewagą marchwi skupuje firma SVZ Tomaszów Sp. z o.o. Przedstawiciel – Andrzej Szwaczyna przestawił działania zmierzające do obniżenia poziomu azotanów w marchwi. W surowcu dopuszcza się 150 mg/kg, a w produkcie zawartość nie może przekraczać 100 mg/kg. Wykluczają więc przedplon rzepaku, warzyw kapustnych i bobowatych. Testują również działanie Nawozu Aminoplant i Drakar K na obniżenie tych szkodliwych związków. W rezultacie wszystkich działań udało się osiągnąć obniżkę z 176 mg/kg w 2006 r. do 100 mg/kg w 2013 r.
Poprzez dopłatę 0,03 zł za mytą marchew firma zachęca dostawców surowca do takiego przygotowania korzeni. W ubiegłym roku skupili już 32% korzeni mytych. Marchew dla przemysłu musi być tania. Dlatego jest przechowywana w kopcach, nie w przechowalniach. Andrzej Szwaczyna pokazał sposób wentylacji kopców poprzez rurę PVC i wentylator.
Konferencji przydawały smaku soki marchwiowe, surówki, a nawet marchwiowy tort bazujące na odmianach firmy Nunhems. Firma poleca marchew na pęczki Laguna F1 oraz do przetwórstwa Romance F1 i Elegance F1. kw