Okazuje się, że mikroorganizmy glebowe mogą wpływać pozytywnie na odporność roślin na choroby. Naukowcy z brytyjskiego Uniwersytetu York wraz z zespołem z Chin i Holandii zaobserwowali, że pewne patogeny atakujące rośliny występują w uprawach placowo, a nie porażają całej plantacji.
Badania dotyczyły upraw pomidora i ziemniaka, które atakowane są przez bakterię Ralstonia solanacearum. W Polsce wywołuję chorobę o nazwie śluzak ziemniaka, a wykryto ją po raz pierwszy w 2014 r. (na zdjęciu; o śluzaku pisaliśmy w „top agrar Polska” 5/2017). Zmorą jest jednak w Chinach, Indonezji czy niektórych krajach Afryki.
Samo doświadczenie nie było złożone i polegało na sprawdzeniu, jakie mikroorganizmy występują w glebie, na której rosły zdrowe i chore rośliny. Chorobotwórcza bakteria znajdowała się na całej badanej plantacji, na której rosły pomidory. Okazało się, że w glebie roślin zdrowych było więcej mikroorganizmów, które działają też wypierająco na inne gatunki chorobotwórcze, np. Pseudomonas.
Wykonywane przeszczepy glebowe w ramach doświadczenia wykazały, że rzadkie bakterie wypierające gatunki chorobotwórc...
Jesteś w strefie Premium
StoryEditor
Mikroby poprawią odporność roślin
Mikroorganizmy są dzisiaj popularne niemal w każdej dziedzinie życia. Rolnictwo oczywiście też z nich korzysta i to na coraz szerszą skalę.