StoryEditor

Mleko z siana i super sery

Nawet małe 15-sto hektarowe gospodarstwo w Austrii daje przyzwoity dochód dla rodziny. Trzeba tylko mieć pomysł i zapał, by zrobić coś, co niektórym wydaje się niemożliwe.
25.05.2018., 22:05h
Kieliszek domowej nalewki na serdeczne powitanie - tak przyjęli nas na swoim gospodarstwie Gertraud i Joseph Oberascher w Bad Vigaun pod Salzburgiem. Jak to w Austrii, króluje tu obstler czyli wódka zrobiona z owoców. Próbujemy też wiliamsa – wódeczki właśnie z tej odmiany gruszek i jeszcze coś ekstra. – A to jest nalewka z młodych odrostów sosny, ale zbierana z wysokich drzew. Trzeba się po nie wspiąć i zerwać. Potem je rozdrabniamy, zalewamy winiakiem i zostawiamy w dębowych beczkach, by dojrzała – zdradza Joseph recepturę. I faktycznie smak był przedni.
Sery marki własnej
Joseph i Gertraud Oberrascher spod Salzburga mieli odwagę i postawili na przetwórstwo i sprzedaż prosto do klienta. Jeszcze dwa lata temu Joseph był klasycznym dwuzawodowcem. W Austrii na 160 tys. gospodarstw prawie ¾ to właśnie dwuzawodowcy.

– Dzięki pasji mojej żony do serów udało nam się rozwinąć przetwórstwo mleka i wypracować własną markę – z dumą opowiada Joseph. To właśnie Gertraud przerabiała część mleka od 15 krów rasy simentaler na sery czy masło, jak to wciąż u nas czyni wiele gospodyń, reszta szła do mleczarni. Ale w 2012 roku postanowili zrobić wi...
Pozostało 73% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. listopad 2024 15:52