StoryEditor

Mleko z siana i super sery

Nawet małe 15-sto hektarowe gospodarstwo w Austrii daje przyzwoity dochód dla rodziny. Trzeba tylko mieć pomysł i zapał, by zrobić coś, co niektórym wydaje się niemożliwe.
25.05.2018., 22:05h
Kieliszek domowej nalewki na serdeczne powitanie - tak przyjęli nas na swoim gospodarstwie Gertraud i Joseph Oberascher w Bad Vigaun pod Salzburgiem. Jak to w Austrii, króluje tu obstler czyli wódka zrobiona z owoców. Próbujemy też wiliamsa – wódeczki właśnie z tej odmiany gruszek i jeszcze coś ekstra. – A to jest nalewka z młodych odrostów sosny, ale zbierana z wysokich drzew. Trzeba się po nie wspiąć i zerwać. Potem je rozdrabniamy, zalewamy winiakiem i zostawiamy w dębowych beczkach, by dojrzała – zdradza Joseph recepturę. I faktycznie smak był przedni.
Sery marki własnej
Joseph i Gertraud Oberrascher spod Salzburga mieli odwagę i postawili na przetwórstwo i sprzedaż prosto do klienta. Jeszcze dwa lata temu Joseph był klasycznym dwuzawodowcem. W Austrii na 160 tys. gospodarstw prawie ¾ to właśnie dwuzawodowcy.

– Dzięki pasji mojej żony do serów udało nam się rozwinąć przetwórstwo mleka i wypracować własną markę – z dumą opowiada Joseph. To właśnie Gertraud przerabiała część mleka od 15 krów rasy simentaler na sery czy masło, jak to wciąż u nas czyni wiele gospodyń, reszta szła do mleczarni. Ale w 2012 roku postanowili zrobić wi...
Pozostało 73% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Karol Bujoczek
Autor Artykułu:Karol Bujoczek Dyrektor Wydawniczy – Przewodniczący Rady Redaktorów
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
22. grudzień 2024 17:40