StoryEditor

Mniejszy import cukru

W roku 2017/18 mają wygasnąć kwoty produkcji cukru w Unii Europejskiej. Wielu specjalistów przewiduje, że w tej sytuacji Unia Europejska stanie się ponownie eksporterem netto cukru.
19.02.2015., 11:02h

Kraje afrykańskie, azjatyckie i z regionu Pacyfiku, korzystające w ramach programu EBA/EPA z preferencyjnego dostępu do rynku Unii, pozostaną dostawcami cukru do Wspólnoty, ale spadek cen spowoduje, że atrakcyjność tego rynku zmniejszy się. Już w 2010/11 r., kiedy ceny cukru na rynkach światowych wzrosły silniej niż w Unii, obserwowano podobne zjawisko ograniczenia eksportu na rynek Wspólnoty i jego wzrostu do innych regionów. W ciągu 11 miesięcy 2013/14 r. import cukru ogółem do Unii Europejskiej zwiększył się o 216 tys. ton, w porównaniu z tym samym okresem poprzedniego roku, i osiągnął 2,001 mln ton. Wzrost ten w większości dotyczył importu cukru surowego, który zwiększył się z 1,422 mln ton do 1,622 mln ton. Import cukru białego wzrósł w tym czasie z 361,889 tys. ton do 378,697 tys. ton.
Źródło: Agra Europe
oprac. mwal

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
26. listopad 2024 23:31