StoryEditor

Monitoruj składowane ziarno na obecność mikotoksyn

Jak zmniejszyć obecność mikotoksyn w ziarnie kukurydzy?

21.12.2024., 10:00h

Infekcja mikotoksynami

Mikotoksyny to groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt zanieczyszczenie mikrobiologiczne ziarna kukurydzy. Do infekcji dochodzi podczas wegetacji roślin lub w trakcie przechowywania ziarna w nieodpowiednich warunkach.

Zobacz także: Które nawozy można stosować zimą?

W tym sezonie ze względu na letnią suszę udało się w większości zebrać bardzo wcześnie i w korzystnych warunkach polowych także odmiany ziarnowe kukurydzy o wilgotności ziarna w granicach 20%. Jak na ten gatunek to bardzo niska zawartość wody, lecz także wymagał dosuszenia do pułapu 13–14%, zależnie od długości przechowywania.

Magazynowane ziarno kukurydzy wymaga jednak stałego monitoringu, gdyż na jego powierzchni mogą znajdować się zarodniki grzybów z rodzaju Fusarium. Z kolei występujące podczas tegorocznej jesiennej pogody częste mgły i rosa zwiększały wilgotność powietrza w otoczeniu składowanej kukurydzy. Także dodatnie temperatury sprzyjają rozwojowi i wytwarzaniu mikotoksyn. Grzyby te nie tolerują natomiast uminusowych temperatur, zatem nawet niewielkie przymrozki ograniczają ich rozwój.

Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. styczeń 2025 17:02