Infekcja mikotoksynami
Mikotoksyny to groźne dla zdrowia ludzi i zwierząt zanieczyszczenie mikrobiologiczne ziarna kukurydzy. Do infekcji dochodzi podczas wegetacji roślin lub w trakcie przechowywania ziarna w nieodpowiednich warunkach.
Zobacz także: Które nawozy można stosować zimą?
W tym sezonie ze względu na letnią suszę udało się w większości zebrać bardzo wcześnie i w korzystnych warunkach polowych także odmiany ziarnowe kukurydzy o wilgotności ziarna w granicach 20%. Jak na ten gatunek to bardzo niska zawartość wody, lecz także wymagał dosuszenia do pułapu 13–14%, zależnie od długości przechowywania.
Magazynowane ziarno kukurydzy wymaga jednak stałego monitoringu, gdyż na jego powierzchni mogą znajdować się zarodniki grzybów z rodzaju Fusarium. Z kolei występujące podczas tegorocznej jesiennej pogody częste mgły i rosa zwiększały wilgotność powietrza w otoczeniu składowanej kukurydzy. Także dodatnie temperatury sprzyjają rozwojowi i wytwarzaniu mikotoksyn. Grzyby te nie tolerują natomiast uminusowych temperatur, zatem nawet niewielkie przymrozki ograniczają ich rozwój.
Ten artykuł pochodzi z wydania top agrar Polska 12/2024
czytaj więcej